Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Καλό σου ταξίδι, Μανώλη!





μόλις τώρα πληροφορήθηκα το θάνατο του Μανώλη Χατζημάρκου

στο χώρο του βυζαντινού μέλους δεν υπήρξε άλλη φωνή-
ποίηση σαν τη δική του

Καλό σου ταξίδι, Μανώλη!

Βασίλης Πολύζος

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Λυπάμαι, Βασίλη. Ήξερα τους δεσμούς σου και την μεγάλη εκτίμηση που έτρεφες. Τουλάχιστον, έφυγε, πλήρης ημερών (είναι ένα θέμα, βέβαια, αυτό - τι σημαίνει πλήρης;)

Τα σέβη μου

ΑιμίλιοςEmilius είπε...

Ευχαριστώ, Σταύρο.
Την ανυπέρβλητη τέχνη του Μανώλη Χατζημάρκου στον μελικό αυτοσχεδιασμό μπόρεσα να την εκτιμήσω, ίσως γιατί δεν είμαι θρήσκο άτομο. Έχουμε εδώ το θαύμα μιας φωνής που υπερβαίνει το φυσικό της χώρο, που είναι το βυζαντινό μέλος, και "ποιεί" με ασίγαστη δημιουργiκότητα.
Για κάτι ανάλογο (που δεν το βρίσκω στα καθ' ημάς) νιώθω πολλές φορές την ανάγκη να αναφερθώ στους μεγάλους ερμηνευτές της παραδοσιακής μουσικής άλλων χωρών.
Τέλος πάντων.
Ένα CD που έκανα κατά παράκληση του Δημάρχου του Βόλου στα 1997 με προσωπικές μου ζωντανές ηχογραφήσεις του Μανώλη Χατζημάρκου
(είχε γράψει τότε για τον δίσκο αυτόν το "ΑΝΤΙ" και δύο φορές το "Δίφωνο", κάποτε θα τα δημοσιεύσω αυτά τα ντοκουμέντα) με τίτλο "Απόστολοι και Κρατήματα", δίνοντας ένα δείγμα της μοναδικής αυτής τέχνης, παρουσιάστηκε με ειδική μελέτη σε διεθνές συνέδριο για τη βυζαντινή μουσική στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Θα βρεις τα σχετικά πρακτικά στο google, στο λήμμα Proceedings of the 1st International Conference of the ASBMH, page 230 «Η εμμελής απαγγελία των αποστολικών αναγνωσμάτων στην ψαλτική τέχνη τού Μανώλη Χατζημάρκου». Να σημειώσω ότι η μελέτη αυτή έγινε από τον κ. Στέφανο Σκαρπέλλο.

Αυτά τα ολίγα και..
Έρρωσο!

Ανώνυμος είπε...

Να είστε καλά κ. Πολύζο, που θυμηθήκατε την εργασία μου. Είμαι πραγματικά συντετριμμένος. Χάσαμε τον Δάσκαλο. Χάθηκε ένα μεγάλο κομμάτι τής ζωής μας... Η μνήμη του θα είναι αιωνία. Εμείς τι θα κάνουμε χωρίς αυτόν;
Σας ευχαριστώ.

Στέφανος Σκαρπέλλος

ΑιμίλιοςEmilius είπε...

Αγαπητέ Στέφανε,
το έργο του έχει μείνει. Ανέγγιχτο από το χρόνο και μοναδικό. Δώστε μου ένα τηλέφωνο να επικοινωνήσουμε. Το υλικό που έχω είναι ίσως μοναδικό.
Κάτι πρέπει να γίνει.
Βασίλης Πολύζος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Πολύζο,
το τηλέφωνό μου είναι 6944 478694. Θα χαρώ να επικοινωνήσουμε.
Στέφανος Σκαρπέλλος